חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיור מודרך בבית הכנסת המרכזי של וינה

Jewish Vienna: City Synagogue Guided Tour

סיור מודרך בבית הכנסת המרכזי של וינה

בליבה של העיר השוקקת וינה, עיר שבעבר הייתה ביתה של אחת מהקהילות היהודיות המשגשגות באירופה, שוכן לו מבנה מסתורי שמציג בגאווה מאות שנים של היסטוריה, חוסן ומורשת. ברוכים הבאים ל- Stadttempel, בית הכנסת המרכזי של וינה. 

וינה, עיר המוזיקה, התרבות והפאר הארכיטקטוני לוקחת את מבקריה למסע בן מאות שנים, בליבה של יבשת אירופה. בין הארמונות, הרחובות והגנים שיש לחקור בבירת אוסטריה, ניצבת בגאווה סיפורה של יהדות וינה, עם קהילה יהודית תוססת שחיה בעיר, קהילה שמנתה למעלה מ200,000 נפשות ערב מלחמת העולם השנייה.

כדי לחקור את המורשת התרבותית העשירה של יהדות וינה ואוסטריה, ניצב בית הכנסת המרכזי של העיר, שנחשב כיום לבית התפילה היהודי המרכזי בווינה. בית הכנסת העתיק עומד כעדות חיה לאמונה, למורשת ולחוסן המתמשך של הקהילה היהודית בעיר. 

אז בואו נצא לסיור מודרך באחת מהפנינים העתיקות של העיר וינה, בית הכנסת המרכזי שטאדטמפל.

מסע בהיסטוריה- סיפורו של בית הכנסת של וינה

השטאדטמפל, שמתורגם ל-'מקדש העיר', נבנה בשנת 1826 ומאז משמש כבית הכנסת המרכזי של העיר, והעתיק ביותר ששרד את שנות המלחמה. 

את בנייתו של בית הכנסת העתיק התיר הקיסר יוסף השני, כש'צו הסובלנות' שפרסם בשנת 1782 העניק חירות דת וחופש אזרחי לקהילה היהודית, במידה מוגבלת כמובן. אחת מהמגבלות הייתה כזו שלבתי כנסת אסור להיות בולטים, והיו צריכים להיות 'מוחבאים' בתוך מבנים אחרים, זאת כדי למנוע עימות עם הרוב הקתולי של המדינה. וכך היה, מקדש העיר נבנה בין השנים 1825 ל-1826 בתוך בלוק מגורים, והוא תוכנן על ידי האדריכל האוסטרי הנודע יוסף קורנהאוזל. המבנה נחשב להישג הנדסי ואדריכלי, שכן לבנות בית כנסת גדול בתוך בלוק מגורים קטן הייתה משימה לא פשוטה.

בית הכנסת היה אמנם דיסקרטי מבחוץ, אך מבפנים נחשב ליפהפה, כשהוא מתהדר בכיפה מפוארת, עבודות טיח מורכבות וארון קודש יוקרתי מעץ.

בית הכנסת היה היחיד בעיר שהצליח לשרוד את הפוגרומים של ליל הבדולח בשנת 1938, זאת בעיקר בשל מיקומו הנסתר בתוך בלוק מגורים, שמנע מהפורעים להציתו בשל החשש שיתפשט לבניינים מסביב. בית הכנסת ספג נזק פנימי קשה, אך לא נחרב באותו ערב זוועות. 

במהלך מלחמת העולם השנייה בית הכנסת המרכזי בעיר חדל מלפעול, ולאחר המלחמה נפתח מחדש, מאז הוא פועל במרץ ומארח את הקהילה היהודית בעיר. 

בית הכנסת העתיק מהווה סמל לקהילה היהודית הענפה שהייתה בעיר, ומספק הצצה כואבת ומרתקת להיסטוריה היהודית בעיר, לצד המשכיות וצמיחה, כשהוא פתוח גם היום לתפילות וטקסי דת. 

פאר אדריכלי: פנים השטאדטמפל

בית הכנסת אמנם נראה צנוע מבחוץ, אך מבפנים יתגלה לעיניכם מחזה מעורר השראה, כשעיצובו האדריכלי מתגאה בחלל אליפטי מדהים משובץ בכיפה מפוארת שמציפה את החלל באור טבעי מרגיע. חלל הפנים של בית הכנסת מתגאה בעבודות טיח מורכבות, ארון קודש מסורתי ונברשת מרכזית מהפנטת ביופייה. 

דוכן העץ של בית הכנסת, שעוצב על ידי אדריכל בית הכנסת קורנהאוזל, תופס את עיניהם של באי המקום ואפשר כמעט לשמוע את ההדים של אינספור הנאומים, הדרשות והתפילות שהתקיימו ממש כאן במשך מאות שנים.

בחלקו החיצוני של המתחם תמצאו אנדרטה כואבת שמציגה את שמותיהם של למעלה מ-65,000 יהודים אוסטרים שנרצחו בתקופת השואה. האנדרטה מציעה מסע כואב בתקופה האפלה בהיסטוריה, תקופה שלקחה קהילה ענפה ומשגשגת והפכה עליה את עולמה. 

חשוב לזכור שהשטאדטמפל אינו רק אנדרטה היסטורית, אלא בית כנסת פעיל, ואולי אפילו תזכו לחזות בתפילה מרגשת, טקס בר מצווה או אירוע חג כזה או אחר.

סיור מודרך בבית הכנסת

הדרך המומלצת לגלות את בית הכנסת העתיק, וזו עליה התכנסנו לדבר היום היא בסיור מודרך, כזה שייקח אתכם להתעמק בהיסטוריה, בארכיטקטורה ובמשמעות התרבותית של בית הכנסת. את הסיור מובילים מדריכים בעלי ידע וזיקה לקהילה היהודית בעיר. 

הסיור המודרך מתחיל בהקדמה והיכרות, ובחלק ראשוני בו יסביר לכם המדריך את הסיבה שעומדת מאחורי מיקומו החבוי של בית הכנסת. משם, תיכנסו לתוך בית הכנסת שם תקבלו הצצה מרתקת להיסטוריה שלו לצד הסברים מעמיקים על האלמנטים הארכיטקטוניים של הבניין, לרבות סגנון הבידרמאייר בו הוא בנוי. הסיור חוקר את שלל מאפייני בית הכנסת, ביניהם ארון הקודש המעוטר והדוכן המגולף. 

הסיור המרגש ייקח אתכם דרך תקופות השיא והשפל של בית הכנסת, ברגעים בהם הקהילה היהודית בעיר מילאה את חלליו, לצד הרגעים האפלים שהביאה עמה מלחמת העולם השנייה כמו פוגרום ליל הבדולח בשנת 1938 ושואת יהודי אירופה.

לצד אלו מדריך הסיור יספק לכם מידע על הקהילה היהודית שחיה בעיר כיום, לצד הקהילה שהתגוררה בה ערב מלחמת העולם השנייה. 

הסיור המודרך בבית הכנסת- פרטים חשובים:

הסיור בבית הכנסת אורך כשעה, והוא מועבר על ידי מדריך מקצועי באנגלית\ גרמנית, לפי בחירתכם.

הסיור יוצא בין הימים שני עד שישי בשעה 10:00. 

כרטיסים: עלות הסיור למבוגר הינה 20 אירו, סטודנטים ונערים בגילאי 12-17 ישלמו 12 אירו עבור הסיור. ילדים בגילאי 6-11 ישלמו 8 אירו, והכניסה מתחת לגיל 5 הינה חינמית, אין צורך להזמין כרטיס.

כרטיס הסיור כולל את עלות הכניסה לבית הכנסת, לצד מדריך צמוד.

יש להזמין את כרטיסי הסיור מראש

יש להגיע לפחות 15 דקות לפני שעת תחילת הסיור.

יש להצטייד בתעודה מזהה

שימו לב כי מומלץ להימנע מלהגיע עם גופיות למקום.

מיקום: בית הכנסת של וינה ממוקם בליבה של העיר.

כתובת בית הכנסת: Seitenstettengasse 4, 1010 Wien.

מיקומו המרכזי הופך את ההגעה אליו לפשוטה ונוחה מכל רחבי העיר. ניתן להגיע לבית הכנסת בקו מטרו (U-Bahn), אל תחנת Schwedenplatz שנמצאת מרחק הליכה קצר משם. כמו כן, קווי החשמלית 1 או 2 לתחנת Schwedenplatz או קו חשמלית מספר 71 לתחנת Zollamtsstraße/Stadtpark  מגיעים גם הם בסמוך למקום.

אם אתם כבר נמצאים ב-Innere Stadt של וינה, בית הכנסת נמצא במרחק הליכה מכם. 

זכרו כי בשל מיקומו הנסתר הכניסה עלולה לבלבל אתכם, לכן חפשו אחר הכתובת המדויקת. 

לסיכום, השטאדטמפל של וינה מבטיח לקחת אתכם למסע יוצא דופן בין פאר ארכיטקטוני ועושר היסטורי לסיפור טרגי וכואב. ברגע שכף רגלכם תדרוך בבית הכנסת העתיק תיכנסו לסיפור מדהים בעולם של חוסן ואמונה שעדיין חי וקיים. מי שמחפש חוויות שנמצאות מעבר לאטרקציות הפופולאריות בעיר, כאלו שלוקחות אתכם להקשיב לסיפורי העבר של העיר ולגלות את ההיסטוריה שלה, השטאדטמפל הוא היעד בשבילכם. אז הצטרפו לסיור המודרך בבית הכנסת ההיסטורי, וצאו לגלות את ליבה של הקהילה היהודית של וינה. 

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

אהבת? נא לשתף!

רוצה את המדריך למטייל הישראלי בוינה?

יש לנו מדריך חינמי בדיוק בשבילך!

ארמון שנברון
error: Content is protected !!