סדנת שטרודל תפוחים אצל סבתא וינאית
לשקוע במסורת האפלשטרודל האוסטרי
איכשהו תמיד האוכל של סבתא הוא הכי טעים, ומסתבר שגם באוסטריה זה אותו הדבר. אם חלמתם פעם לאפות כמו סבתא וינאית וליצור בעצמכם קינוח מתוק ואהוב, כנראה שזו ההזדמנות שלכם.
אז בואו נחליף את סיורי הטיולים הסטנדרטיים באחד מלא בקמח ובסוכר, ונצא לגלות את וינה האמיתית.
גבירותי ורבותי, ברוכים הבאים לכיתת האפלשטרודל, שם הבצר רך, המערוך מוכן עבורכם והמורה שלכם היא לא אחרת מאשר סבתא וינאית מקסימה. כל הכיף מתרחש בליבה של וינה, בסטודיו אפייה חדש ומפואר.
לאחר שתיפגשו עם המורה המקומי, תצאו יחד לאפות אפלשטרודל, מאפה מתוק וטעים, מפוצץ בתפוחים אפויים ועטוף באהבה על ידי מעטפת פריכה ודקה. אולי אפילו תזכו להכין בוקטלן אוסטרי מסורתי, לחמניית שמרים מתוקה ומלאה בריבת שזיפים, כזו שתגרום לכם להרגיש שאתם מטיילים בתוך עננים.
לצד השיעור המרתק והטעים תוכלו לשוחח עם המורה שלכם ולשמוע את סיפור חייהם, היכן למדו לאפות, מה המשמעות של המתכונים עבורם וכיצד נראים החיים בוינה. שיעור האפייה אמנם מתמקד במאפים אוסטרים אותנטיים, אך הוא מציע הצצה לחיים הוינאים דרך הזיכרונות הנוסטלגיים של הסבתות החביבות של העיר.
המורה שלכם יותר מתשמח לתקן את טעויות האפייה שלכם ולהוביל אתכם בכל שלב בסבלנות ובדקדקנות אוסטרית, עד שתצליחו להכין את המאפה המושלם. בהדרכת המורה תעשו הכל עצמכם- תלושו את הבצק, תגלגלו אותו, תעטפו ותכניסו לאפייה. ומה החלק הכי טוב אתם שואלים? טוב זה ברור, כי המאפים שלכם לא הולכים למכירה או לתצוגה, אלא ישר לקיבה שלכם..
סיפורו של האפלשטרודל
להיות בוינה מבלי לטעום אפלשטרודל זה כמו להיות בפריז מבלי לבקר במגדל אייפל או להיות ברומא מבלי להציץ בקולוסיאום. כן, המאפה הוינאי האהוב הוא עד כדי כך אייקוני שתוכלו למצוא אותו כמעט בכל בית קפה או מסעדה שמכבדים את עצמם. עם שכבות החמאה, התפוחים המתובלים ואבק של אבקת סוכר, האפלשטרודל מתגאה בהיסטוריה עשירה כמעט כמו הטעם שלו.
האפלשטרודל מפורסם בכל רחבי העולם והוא כמובן מגיע מהמטבח האוסטרי. מדובר למעשה בפאי תפוחים, מאפה שכבות מגולגל אפוי ובתוכו מלית תפוחים מתובלת, בדרך כלל בסוכר וקינמון. פאי התפוחים הוינאי מוגש חם ולעתים קרובות מלווה בקצפת או כדור גלידת וניל.
קסמו של האפלשטרודל טמון בניגוד של המרקמים והטעמים, כשהמאפה הפריך והחמאתי מכיל את מילוי התפוחים הרך והמתוק. למרום התחכום של המוצר הסופי, האפלשטרודל קל להכנה ומרכיביו הצנועים משקפים את ההיסטוריה האוסטרית במיטבה.
לא תאמינו, אבל האפלטשטרודל שאב השראה מהבקלאווה הערבית, כשהמאפה הערבי הוצג לראשונה לאוסטרים במהלך פלישות האימפריה העות'מאנית במאה ה-16.
השם שטרודל מגיע מהמילה הגרמנית מערבולת, שמשקפת את העיצוב השכבתי והמורכב של המאפה.
האקלים של אוסטריה מושלם לגידול תפוחים, ולכן נבחר הפרי הפופולארי לשמש כמילוי למאפה המפנק. במהלך המאה ה-18, תחת הממלכה ההבסבורגית, פרחה סצנת האפלשטרודל והפכה למאפה יוקרתי ונחשב.
האפלטשרודל במהרה הפך לסמל של כושר אפייה אוסטרי, והיה פופולארי בכל מקום- מחצרות מלוכה ועד למאפיות קטנות בעיירות שוממות ובתים.
האפלשטרודל הוינאי הוא יותר מסתם קינוח, אלא מסורת. פאי התפוחים מייצג את רוחה של העיר וינה, שילוב מענג של השפעות תרבותיות מגוונות, אהבה לאוכל והערכה למרכיבים פשוטים ואיכותיים. בין אם בארמון מפואר, בבית קפה נעים או בשוק מקומי תוסס, האפלשטרודל הוא חלק מההיסטוריה והתרבות של העיר וינה, בירת אוסטריה.
מידע חשוב על שיעור האפלשטרודל:
משך השיעור הינו שעתיים וחצי והוא מלווה בהדרכות באנגלית.
השיעור מתאים מגיל 12 ומעלה.
מיקום: נקודת המפגש של הסיור הינה מחוץ לבית הקפה Vollpension café שממוקם במרכז העיר.
כתובת בית הקפה: Schleifmühlgasse 16, 1040 Wien, Austria.
ניתן להגיע לבית הקפה בקלות באמצעות תחבורה ציבורית מרחבי העיר, כשתחנות הרכבת התחתית (ה- U-Bahn) הקרובות הינן Kettenbrückengasse (קו U4) ו-Karlsplatz (קווים U1, U2, U4). משתי התחנות בית הקפה נמצא במרחק הליכה קצר. כמו כן ניתן להגיע באמצעות קו חשמלית מספר 1 שעוצר בתחנת Paulanergasse שנמצאת מרחק הליכה קצר מבית הקפה.
שיעור האפייה מתקיים בכל יום שבת, בשעה 14:00 או 17:00, לפי בחירתכם.
יש להזמין כרטיסים מראש
מחיר: 135 אירו לאדם.
אז אם מתחשק לכם להצטרף לשיעור מענג מלא בכיף, באווירה טובה ובקמח, שיעור האפלשטרודל של וינה מזמין אתכם לצאת לא רק עם קופסת עוגה פרי ידכם, אלא עם אינספור זיכרונות וכמובן גם מתכון שנשאר אצלכם.
אז זה הזמן לעלות על סינר, ללוש את הבצק וצלול לתוך חוויה טעימה ובלתי נשכחת בכיתה המגניבה (והטעימה) של וינה.